ந்ருஸிம்ஹ ஸ்துதி
Prahlādastutih
ப்ரஹ்லாத ஸ்துதி:
śrīprahlāda uvāca
ஸ்ரீ ப்ரஹ்லாத உவாச
ஸ்ரீ ப்ரஹ்லாத உவாச
Brahmādayaḥ Suragaṇā Munayō'tha Siddhāḥ
Sattvaikatānagatayō Vacasāṃ Pravāhaiḥ| Nārādhituṃ Puruguṇairadhunāpi Pipruḥ Kiṃ Tōṣṭumarhati Sa Mē Harirugrajātēḥ||1||
ப்ரஹ்மாதய: ஸுரகணா முநயோsத ஸித்தா: ஸத்த்வைகதாந மதயோ வசஸாம் ப்ரவாஹை:|
நாராதிதும் புருகுணைரதுநாபி பிப்ரு: கிம் தோஷ்டுமர்ஹதி ஸ மே ஹரிருக்ரஜாதே || (1)
|
Manyē Dhanābhijanarūpatapaḥśrutaujas
Tējaḥprabhāvabalapauruṣabuddhiyōgāḥ| Nārādhanāya Hi Bhavanti Parasya Puṃsō Bhaktyā Tutōṣa Bhagavāngajayūthapāya||2||
மந்யே தநாபிஜந ரூப தப: ஸ்ருதெளஜஸ்தேஜ: ப்ரபாவ பல பெளருஷ புத்தி யோகா: |
நாராதநாய ஹி பவந்தி பரஸ்ய பும்ஸோ பக்த்யா துதோஷ பகவாந் கஜயூதபாய|| (2)
|
Viprāddviṣaḍguṇayutādaravindanābha
Pādāravindavimukhātśvapacaṃ Variṣṭham| Manyē Tadarpitamanōvacanēhitārtha Prāṇaṃ Punāti Sa Kulaṃ Na Tu Bhūrimānaḥ||3||
விப்ராத் த்விஷட்குணயுதாதரவிந்தநாப பாதாரவிந்த விமுகாச்ச்வபசம் வரிஷ்டம் |
மந்யே ததர்ப்பித மநோ வசநே ஹிதார்த்த ப்ராணம் புநாதி ஸ குலம் ந து பூரிமாந: || (3)
|
Naivātmanaḥ Prabhurayaṃ Nijalābhapūrṇō
Mānaṃ Janādaviduṣaḥ Karuṇō Vṛṇītē| Yadyajjanō Bhagavatē Vidadhīta Mānaṃ Taccātmanē Pratimukhasya Yathā Mukhaśrīḥ||4||
நைவாத்மந: ப்ரபுரயம் நிஜலாப பூர்ணோ மாநம் ஜநாதவிதுஷ: கருணோ வ்ருணீதே |
யத் யஜ்ஜநோ பகவதே விததீத மாநம் தச்சாத்மநே ப்ரதி முகஸ்ய யதா முகஸ்ரீ || (4)
|
Tasmādahaṃ Vigataviklava Īśvarasya
Sarvātmanā Mahi Gṛṇāmi Yathā Manīṣam| Nīcō'jayā Guṇavisargamanupraviṣṭaḥ Pūyēta Yēna Hi Pumānanuvarṇitēna||5||
தஸ்மாதஹம் விகதவிகல்வ ஈஸ்வரஸ்ய ஸர்வாத்மநா மஹி குணாமி யதாமநீஷம் |
நீசோஜயா குணவிஸர்கமநுப்ரவிஷ்டு: பூயேத யேந ஹி புமாநநுவர்ணிதேந || (5)
|
Brahmādayō Vayamivēśa Na Cōdvijantaḥ|
Kṣēmāya Bhūtaya Utātmasukhāya Cāsya Vikrīḍitaṃ Bhagavatō Rucirāvatāraiḥ||6||
ஸர்வே ஹ்யமீ விதிகராஸ்தவ ஸ்த்த்வதாம்நோ ப்ரஹ்மாதயோ வயமிவேஸ ந சோத்விஜந்த:|
க்ஷேமாய பூதய உதாத்ம ஸுகாய சாஸ்ய விக்ரீடிதம் பகவதோ ருசிராவதாரை: || (6)
|
Tadyaccha Manyumasuraśca Hatastvayādya
Mōdēta Sādhurapi Vṛścikasarpahatyā| Lōkāśca Nirvṛtimitāḥ Pratiyanti Sarvē Rūpaṃ Nṛsiṃha Vibhayāya Janāḥ Smaranti||7||
தத் யச்ச மந்யுமஸுரஸ்ச ஹதஸ்த்வயாத்ய மோதேத ஸாதுரபி வ்ருஸ்சிக ஸர்ப்பஹத்யா |
லோகாஸ்ச நிர்வ்ருதிமிதா: ப்ரதியந்தி ஸர்வே ரூபம் ந்ருஸிம்ஹ விபயாய ஜநா: ஸ்மரந்தி || (7)
|
Nāhaṃ Bibhēmyajita Tē'tibhayānakāsya
Jihvārkanētrabhrukuṭīrabhasōgradaṃṣṭrāt| ĀntrasrajaḥkṣatajakēśaraśaṅKukarṇān Nirhrādabhītadigibhādaribhinnakhāgrāt||8||
நாஹம் பிபேம்யஜித தேsதிபயா நகாஸ்ய ஜிஹ்வார்க்க நேத்ர ப்ருகுடீ ரபஸோக்ர தம்ஷ்ட்ராத் |
ஆந்த்ர ஸ்ரஜ: க்ஷதஜ கேஸர ஸங்கு கர்ணா ந்நிர்ஹ்ராதபீத்திகிபாதரி பிந்நகாக்ராத் || (8)
|
Trastō'smyahaṃ Kṛpaṇavatsala Duḥsahōgra
Saṃsāracakrakadanādgrasatāṃ Praṇītaḥ| Baddhaḥ Svakarmabhiruśattama Tē'ṅGhrimūlaṃ Prītō'pavargaśaraṇaṃ Hvayasē Kadā Nu||9||
த்ரஸ்தோsஸ்ம்யஹம் க்ருபண வத்ஸல துஸ்ஸஹோக்ர ஸம்ஸார சக்ரகதநாத் க்ரஸதாம் ப்ரணீத: |
பத்தஸ்ஸ்வ கர்மபிருஸுத்தம தேsங்க்ரி மூலம் ப்ரீதோsபவர்க்க மரணம் ஹ்வயஸே கதா நு || (9)
|
Yasmātpriyāpriyaviyōgasaṃyōgajanma
Śōkāgninā Sakalayōniṣu Dahyamānaḥ| Duḥkhauṣadhaṃ Tadapi Duḥkhamataddhiyāhaṃ Bhūmanbhramāmi Vada Mē Tava Dāsyayōgam||10||
யஸ்மாத் ப்ரியாப்ரிய வியோக ஸயோக ஜந்ம ஸோகாக்நிநா ஸகலயோநிஷு தஹ்யமாந: |
து: கெளஷதம் ததபி து: கமதத்தியாஹம் பூமந் ப்ரமாமி வத மே தவ தாஸ்யயோகம் || (10)
|
Sō'haṃ Priyasya Suhṛdaḥ Paradēvatāyā
Līlākathāstava Nṛsiṃha Viriñcagītāḥ| Añjastitarmyanugṛṇanguṇavipramuktō Durgāṇi Tē PadayugālayahaṃsasaṅGaḥ||11||
ஸோsஹம் ப்ரியஸ்ய ஸுஹ்ருத: பர தேவதாயா லீலா கதாஸ்தவ ந்ருஸிம்ஹ விரிஞ்ச கீதா |
அஞ்சஸ்திதர்ம்யநுக்ருணந் குணவிப்ரமுக்தோ துர்க்காணி தே பத யுகாலய ஹம்ஸ ஸங்க: || (11)
|
Bālasya Nēha Śaraṇaṃ Pitarau Nṛsiṃha
Nārtasya Cāgadamudanvati Majjatō Nauḥ| Taptasya Tatpratividhirya Ihāñjasēṣṭas Tāvadvibhō Tanubhṛtāṃ Tvadupēkṣitānām||12||
பாலஸ்ய நேஹ ஸரணம் பிதரெள ந்ருஸிம்ஹ நார்த்தஸ்ய சாகதமுதந்வதி மஜ்ஜதோ நெள: |
தப்தஸ்ய தத்ப்ரதிவிதிர்ய இஹாஞ்ஜஸேஷ்ட ஸ்தாவத்விபோ தநுப்ரதாம் த்வதுபேக்ஷிதாநாம்|| (12)
|
Yasminyatō Yarhi Yēna Ca Yasya Yasmād
Yasmai Yathā Yaduta Yastvaparaḥ Parō Vā| Bhāvaḥ Karōti Vikarōti Pṛthaksvabhāvaḥ Sañcōditastadakhilaṃ Bhavataḥ Svarūpam||13||
யஸ்மிந் யதோ யர்ஹி யேந ச யஸ்ய யஸ்மாத் யஸ்மை யதா யதுத யஸ்த்வபர: பரோ வா |
பாவ: கரோதி விகரோதி ப்ரதக் ஸ்வபாவ: ஸஞ்சோதிதஸ்ததகிலம் பவத: ஸ்வரூபம் || (13)
|
Māyā Manaḥ Sṛjati Karmamayaṃ Balīyaḥ
Kālēna Cōditaguṇānumatēna Puṃsaḥ| Chandōmayaṃ Yadajayārpitaṣōḍaśāraṃ Saṃsāracakramaja Kō'titarēttvadanyaḥ||14||
மாயா மந: ஸ்ருஜதி கர்மமயம் பலீய: காலேந சோதிதகுணாநுமதேந பும்ஸ: |
சந்தோமயம் யதஜயார்ப்பித ஷோடஸாரம் ஸம்ஸார சக்ரமஜ கோsதிதரேத் த்வதந்ய: || (14)
|
Sa Tvaṃ Hi Nityavijitātmaguṇaḥ Svadhāmnā
Kālō Vaśīkṛtavisṛjyavisargaśaktiḥ| Cakrē Visṛṣṭamajayēśvara Ṣōḍaśārē Niṣpīḍyamānamupakarṣa Vibhō Prapannam||15||
ஸ த்வம் ஹி நித்யவிஜிதாத்மகுண: ஸ்வதாம்நா காலோ வஸீக்ருத விஸ்ருஜ்ய விஸர்க்க ஸக்தி: |
சக்ரே விஸ்ருஷ்ட மஜயேஸ்வர ஷோடஸாரே நிஷ்பீட்யமாநமுபகர்ஷ விபோ ப்ரபந்நம் || (15)
|
Dṛṣṭā Mayā Divi Vibhō'khiladhiṣṇyapānām
Āyuḥ Śriyō Vibhava Icchati Yānjanō'yam| Yē'smatpituḥ Kupitahāsavijṛmbhitabhrū Visphūrjitēna Lulitāḥ Sa Tu Tē Nirastaḥ||16||
த்ருஷ்டா மயா திவி விபோsகில திஷ்ண்யபாநாம் ஆயு: ஸ்ரியோ விபவ இச்சதி யாஞ்ஜநோsயம் |
யேsஸ்மத் பிது: குபித ஹாஸ விஜ்ரும்பிதப்ரூ விஸ்பூர்ஜிதேந லுலிதா: ஸ து தே நிரஸ்த: || (16)
|
Tasmādamūstanubhṛtāmahamāśiṣō'jña
Āyuḥ Śriyaṃ Vibhavamaindriyamāviriñcyāt| Nēcchāmi Tē Vilulitānuruvikramēṇa Kālātmanōpanaya Māṃ Nijabhṛtyapārśvam||17||
தஸ்மாதமூஸ்தநு ப்ருதாமஹமாஸிஷோஜ்ஞ ஆயு: ஸ்ரியம் விபவமைந்த்ரியமா விரிஞ்சாத் |
நேச்சாமி தே விலுலிதாநுருவிக்ரமேண காலாத்மநோபநய மாம் நிஜப்ருத்ய பார்ஸ்வம் || (17)
|
Kutrāśiṣaḥ Śrutisukhā Mṛgatṛṣṇirūpāḥ
Kvēdaṃ Kalēvaramaśēṣarujāṃ Virōhaḥ| Nirvidyatē Na Tu Janō Yadapīti Vidvān Kāmānalaṃ Madhulavaiḥ Śamayandurāpaiḥ||18||
குத்ராஸிஷ: ஸ்ருதி ஸுகா ம்ருக த்ருஷ்ணி ரூபா: க்வேதம் கலேபரமஸேஷ ருஜாம் விரோஹ: |
நிர்வித்யதே ந து ஜநோ யதபீதி வித்வாந் காமாநலம் மதுலவை: ஸமயந் துராபை: || (18)
|
Jātaḥ Surētarakulē Kva Tavānukampā|
Na Brahmaṇō Na Tu Bhavasya Na Vai Ramāyā Yanmē'rpitaḥ Śirasi Padmakaraḥ Prasādaḥ||19||
க்வாஹம் ரஜ: ப்ரபவ ஈஸ | தமோsதிகேsஸ்மிந் ஜாத: ஸுரேதர குலே க்வ தவாநுகம்பா |
ந ப்ரஹ்மணோ ந து பவஸ்ய ந வை ரமாயா யந்மேsர்ப்பித: ஸிரஸி பத்மகர: ப்ரஸாத: (19) ||
|
Naiṣā Parāvaramatirbhavatō Nanu Syāj
Jantōryathātmasuhṛdō Jagatastathāpi| Saṃsēvayā Suratarōriva Tē Prasādaḥ Sēvānurūpamudayō Na Parāvaratvam||20||
நைஷா பராவர மதிர்பவதோ நநு ஸ்யாத் ஜந்தோர்யதாssத்மஸுஹ்ருதோ ஜகதஸ்ததாபி |
ஸம்ஸேவயா ஸுரதரோரிவ தே ப்ரஸாத: ஸேவாநுரூபமுதயோ ந பராவரத்வம் || (20)
|
Ēvaṃ Janaṃ Nipatitaṃ Prabhavāhikūpē
Kāmābhikāmamanu Yaḥ PrapatanprasaṅGāt| Kṛtvātmasātsurarṣiṇā Bhagavangṛhītaḥ Sō'haṃ Kathaṃ Nu Visṛjē Tava Bhṛtyasēvām||21||
ஏவம் ஜநம் நிபதிதம் ப்ரபவாஹி கூபே காமாபி காமமநு ய: ப்ரபதந் ப்ரஸங்காத் |
க்ருத்வாssத்மஸாத் ஸுரர்ஷிணா பகவந் க்ருஹீத: ஸோsஹம் கதம் நு
விஸ்ருஜே தவ ப்ருத்யஸேவாம் || (21)
|
Matprāṇarakṣaṇamananta Piturvadhaśca
Manyē Svabhṛtyaṛṣivākyamṛtaṃ Vidhātum| Khaḍgaṃ Pragṛhya Yadavōcadasadvidhitsus Tvāmīśvarō Madaparō'vatu Kaṃ Harāmi||22||
மத்ப்ராண ரக்ஷணமநந்த பிதுர்வதஸ்ச மந்யே ஸ்வப்ருத்ய ருஷிவாக்யம்ருதம் விதாதும் |
கட்கம் ப்ரக்ருஹ்ய யதவோசதஸத் விதித்ஸு: த்வாமீஸ்வரோ மதபரோsவது கம் ஹராமி || (22)
|
Ēkastvamēva Jagadētamamuṣya Yattvam
Ādyantayōḥ Pṛthagavasyasi Madhyataśca| Sṛṣṭvā Guṇavyatikaraṃ Nijamāyayēdaṃ Nānēva Tairavasitastadanupraviṣṭaḥ||23||
ஏகஸ்த்வமேவ ஜகதேததமுஷ்ய யத்த்வம் ஆத்யந்தயோ: ப்ருதகவஸ்யஸி மத்யதஸ்ச |
ஸ்ருஷ்ட்வா குண வ்யதிகரம் நிஜமாயயேதம் நாநேவ தைரவஸிதஸ்ததநு ப்ரவிஷ்ட: |\ (23)
|
Tvamvā Idaṃ Sadasadīśa Bhavāṃstatō'nyō
Māyā Yadātmaparabuddhiriyaṃ Hyapārthā| Yadyasya Janma Nidhanaṃ Sthitirīkṣaṇaṃ Ca Tadvaitadēva Vasukālavadaṣṭitarvōḥ||24||
த்வம்வா இதம் ஸதஸதிஸ பவாம்ஸ்ததோsந்யோ மாயா யதாத்ம பரபுத்திரியம் ஹ்யபார்த்தா|
யத்யஸ்ய ஜன்ம நிதநம் ஸ்திதிரீக்ஷணம் ச தத்வை ததேவ வஸுகாலவதஷ்டிதர்வோ: || (24)
|
Nyasyēdamātmani Jagadvilayāmbumadhyē
Śēṣētmanā Nijasukhānubhavō Nirīhaḥ| Yōgēna Mīlitadṛgātmanipītanidras Turyē Sthitō Na Tu Tamō Na Guṇāṃśca YuṅKṣē||25||
ந்யஸ்யேதமாத்மநி ஜகத்விலயாம்பு மத்யே ஸேஷேssத்மநா நிஜஸுகாநுபவோ நிரீஹ: |
யோகேந மீலித த்ருகாத்மநி பீதநித்ர ஸ்துர்யே ஸ்திதோ ந து தமோ ந குணாம்ஸ்ச யுங்க்ஷே|| (25)
|
Tasyaiva Tē Vapuridaṃ Nijakālaśaktyā
Sañcōditaprakṛtidharmaṇa Ātmagūḍham| Ambhasyanantaśayanādviramatsamādhēr Nābhērabhūtsvakaṇikāvaṭavanmahābjam||26||
தஸ்யைவ தே வபுரிதம் நிஜகால ஸக்த்யா ஸஞ்சோதித ப்ரக்ருதி தர்மண ஆத்மகூடம் |
அம்பஸ்யநந்த ஸுயநாத் விரமத்ஸமாதே ர்நாபேரபூத் ஸ்வகணிகாவடவந்மஹாப்ஜம் || (26)
|
Tatsambhavaḥ Kaviratō'nyadapaśyamānas
Tvāṃ Bījamātmani Tataṃ Sa Bahirvicintya| Nāvindadabdaśatamapsu Nimajjamānō Jātē'ṅKurē Kathamuhōpalabhēta Bījam||27||
தத்ஸம்பவ: கவிரதோsந்யதபஸ்யமாந: த்வாம் பீஜமாத்மநி ததம் ஸ்வபஹிர்விசிந்த்ய |
நாவிந்ததப்த ஸுதமப்ஸு நிமஜ்ஜமாநோ ஜாதேsங்குரே கதமு ஹோபலபேத பீஜம் || (27)
|
Sa Tvātmayōnirativismita Āśritō'bjaṃ
Kālēna Tīvratapasā Pariśuddhabhāvaḥ| Tvāmātmanīśa Bhuvi Gandhamivātisūkṣmaṃ Bhūtēndriyāśayamayē Vitataṃ Dadarśa||28||
ஸ த்வாத்மயோநிரதி விஸ்மித ஆஸ்ரிதோsப்ஜம் காலேந தீவ்ர தபஸா பரிஸுத்த பாவ: |
த்வாமாத்மநீஸு புவி கந்தமிவாதி ஸூக்ஷ்மம் பூதேந்த்ரியாஸுயமயே விததம் ததர்ஸு || (28)
|
Ēvaṃ SahasravadanāṅGhriśiraḥkarōru
Nāsādyakarṇanayanābharaṇāyudhāḍhyam| Māyāmayaṃ Sadupalakṣitasannivēśaṃ Dṛṣṭvā Mahāpuruṣamāpa Mudaṃ Viriñcaḥ||29||
ஏவம் ஸஹஸ்ர வதனாங்ரி ஸிர: கரோரு நாஸாஸ்ய கர்ண நயநாபரணாயுதாட்யம் |
மாயாமயம் ஸதுபலக்ஷித ஸந்நிவேஸம் த்ருஷ்ட்வா மஹாபுருஷமாப முதம் விரிஞ்ச: || (29)
|
Tasmai Bhavānhayaśirastanuvaṃ Hi Bibhrad
Vēdadruhāvatibalau Madhukaiṭabhākhyau| Hatvānayacchrutigaṇāṃśca Rajastamaśca Sattvaṃ Tava Priyatamāṃ Tanumāmananti||30||
தஸ்மை பவாந் ஹயஸிரஸ்தனுவம் ச பிப்ரத்
வேத த்ருஹாவதி பலெள மதுகைடபாக்யெள |
ஹத்வாssநயச்ச்ருதி கணாம்ஸ்து ரஜஸ்தமஸ்ச ஸத்த்வம் தவ ப்ரியதமாம் தநுமாமநந்தி || (30)
|
Itthaṃ Nṛtiryagṛṣidēvajhaṣāvatārair
Lōkānvibhāvayasi Haṃsi Jagatpratīpān| Dharmaṃ Mahāpuruṣa Pāsi Yugānuvṛttaṃ Channaḥ Kalau Yadabhavastriyugō'tha Sa Tvam||31||
இத்தம் நிருதிர்யக்ருஷிதேவஜஷாவதாரை: லோகாந் விபாவயஸி ஹம்ஸி ஜகத்ப்ரதீபாந் |
தர்மம் மஹாபுருஷ பாஸி யுகானுவ்ருத்தம் சந்ந: கலெள யதபவஸ்த்ரியுகோsத ஸ த்வம் || (31)
|
Naitanmanastava Kathāsu Vikuṇṭhanātha
Samprīyatē Duritaduṣṭamasādhu Tīvram| Kāmāturaṃ Harṣaśōkabhayaiṣaṇārtaṃ Tasminkathaṃ Tava Gatiṃ Vimṛśāmi Dīnaḥ||32||
நைதந்மனஸ்தவ கதாஸு விகுண்டநாத ஸம்ப்ரீயதே துரித துஷ்டமஸாது தீவ்ரம்|
காமாதுரம் ஹர்ஷ ஸோக பயைஷணார்த்தம் தஸ்மிந் கதம் தவ கதிம் விம்ருஸாமி தீந: || (32)
|
Jihvaikatō'cyuta Vikarṣati Māvitṛptā
Śiśnō'nyatastvagudaraṃ Śravaṇaṃ Kutaścit| Ghrāṇō'nyataścapaladṛkkva Ca Karmaśaktir Bahvyaḥ Sapatnya Iva Gēhapatiṃ Lunanti||33||
ஜிஹ்வைகதோsச்யுத விகர்ஷதி மாவித்ருப்தா
ஸிஸ்நோsந்யதஸ்த்வகுதரம் ஸ்ரவணம் குதஸ்சித் |
க்ரோணோsந்யதஸ்சபலத்ருக் க்வ ச கர்ம ஸக்திர்பஹ்வ்யஸ்ஸபத்ந்ய
இவ கேஹபதிம் லுநந்தி || (33)
|
Ēvaṃ Svakarmapatitaṃ Bhavavaitaraṇyām
Anyōnyajanmamaraṇāśanabhītabhītam| Paśyanjanaṃ Svaparavigrahavairamaitraṃ Hantēti Pāracara Pīpṛhi Mūḍhamadya||34||
ஏவம் ஸ்வகர்ம பதிதம் பவ வைதரண்யாம் அந்யோந்ய ஜந்ம மரணாஸந பீத பீதம் |
பஸ்யஞ்ஜநம் ஸ்வபர விக்ரஹ வைர மைத்ரம் ஹந்தேதி பாரசர பீப்ருஹி மூடமத்ய || (34)
|
Kō Nvatra Tē'khilagurō Bhagavanprayāsa
Uttāraṇē'sya Bhavasambhavalōpahētōḥ| Mūḍhēṣu Vai Mahadanugraha Ārtabandhō Kiṃ Tēna Tē Priyajanānanusēvatāṃ Naḥ||35||
கோந்வத்ர தேsகில குரோ பகவந் ப்ரயாஸ உத்தாரணேsஸ்ய பவஸம்பவ லோப ஹேதோ:|
மூடேஷு வை மஹதநுக்ரஹ ஆர்த்தபந்தோ கிம் தேந தே ப்ரிய ஜநாநநுஸேவதாம் ந: || (35)
|
Naivōdvijē Para Duratyayavaitaraṇyās
Tvadvīryagāyanamahāmṛtamagnacittaḥ| Śōcē Tatō Vimukhacētasa Indriyārtha Māyāsukhāya Bharamudvahatō Vimūḍhān||36||
நைவோத்விஜே பர துரத்யயவைதரண்யா: த்வத்வீர்ய காயந மஹாம்ருத மக்நசித்த: |
ஸோசே ததோ விமுக சேதஸ இந்திரியார்த்த மாயா ஸுகாய பரமுத்வஹதோ விமூடாந்|| (36)
|
Yanmaithunādigṛhamēdhisukhaṃ Hi Tucchaṃ
Kaṇḍūyanēna Karayōriva Duḥkhaduḥkham| Tṛpyanti Nēha Kṛpaṇā Bahuduḥkhabhājaḥ Kaṇḍūtivanmanasijaṃ Viṣahēta Dhīraḥ||38||
யந்மைதுநாதி க்ருஹமேதி ஸுகம் ஹி துச்சம் கண்டூயநேந கரயோரிவ து: க து: கம் |
த்ருப்யந்தி நேஹ க்ருபணா பஹுது: க பாஜ: கண்டூதிவந்மநஸிஜம் விஷஹேத தீர: (38)
|
Maunavrataśrutatapō'dhyayanasvadharma
Vyākhyārahōjapasamādhaya Āpavargyāḥ| Prāyaḥ Paraṃ Puruṣa Tē Tvajitēndriyāṇāṃ Vārtā Bhavantyuta Na Vātra Tu Dāmbhikānām||39||
மெளந வ்ரத ஸ்ருத தபோsத்யயந ஸ்வதர்ம வ்யாக்யா ரஹோ ஜப ஸமாதய ஆபவர்க்க்யா: |
ப்ராய: பரம் புருஷ தே த்வஜிதேந்த்ரியாணாம் வார்த்தா பவந்த்யுத ந வாத்ர து தாம்பிகாநாம் || (39)
|
Rūpē Imē Sadasatī Tava Vēdasṛṣṭē
BījāṅKurāviva Na Cānyadarūpakasya| Yuktāḥ Samakṣamubhayatra Vicakṣantē Tvāṃ Yōgēna Vahnimiva Dāruṣu Nānyataḥ Syāt||40||
ரூபே இமே ஸதஸதீ தவ வேதஸ்ருஷ்டே பீஜாங்குராவிவ ந சாந்யதரூபகஸ்ய |
யுக்தாஸ்ஸமக்ஷமுபயத்ர விசிந்வதே த்வாம் யோகேந வஹ்நிமிவ தாருஷு நாந்யத: ஸ்யாத் || (40)
|
Tvaṃ Vāyuragniravanirviyadambu Mātrāḥ
Prāṇēndriyāṇi Hṛdayaṃ Cidanugrahaśca| Sarvaṃ Tvamēva Saguṇō Viguṇaśca Bhūman Nānyattvadastyapi Manōvacasā Niruktam||41||
த்வம் வாயுரக்நிரவநிர்வியதம்பு மாத்ரா: ப்ராணேந்த்ரியாணி ஹ்ருதயம் சிதநுக்ரஹஸ்ச|
ஸர்வம் த்வமேவ ஸகுணோ விகுணஸ்ச பூமந் நாந்யத் தவதஸ்த்யபி மநோ வசஸா நிருக்தம் || (41)
|
Naitē Guṇā Na Guṇinō Mahadādayō Yē
Sarvē Manaḥ Prabhṛtayaḥ Sahadēvamartyāḥ| Ādyantavanta Urugāya Vidanti Hi Tvām Ēvaṃ Vimṛśya Sudhiyō Viramanti Śabdāt||42||
நைதே குணா ந குணிநோ மஹதாதயோ யே ஸர்வே மந: ப்ரப்ருதய: ஸஹதேவமர்த்த்யா: |
ஆத்யந்தவந்த உருகாய விதந்தி ஹி த்வாம் ஏவம் விம்ருஸ்ய ஸுதியோ விரமந்தி ஸப்தாத் || (42)
|
Tattē'rhattama Namaḥ Stutikarmapūjāḥ
Karma Smṛtiścaraṇayōḥ Śravaṇaṃ Kathāyām| Saṃsēvayā Tvayi Vinēti ṢaḍaṅGayā Kiṃ Bhaktiṃ Janaḥ Paramahaṃsagatau Labhēta||43||
தத்தேsர்ஹத்தம நமஸ்ஸ்துதி கர்ம பூஜா: கர்ம ஸ்ம்ருதிஸ்சரணயோ: ஸ்ரவணம் கதாயாம்|
ஸம்ஸேவயா த்வயி விநேதி ஷ்டங்கயா கிம் பக்திம் ஜந: பரமஹம்ஸ கதெள லபேத || (43)
|
||iti śrīmadbhāgavatē mahāpurāṇē pāramahaṃsyāṃ saṃhitāyāṃ saptamaskandhē navamē'dhyāyē śrī prahlādakṛta nṛsiṃhastutiḥ sampūrṇa
இதி ஸ்ரீமத் பாகவதே மஹாபுராணே பரமஹம்ஸ்யாம் ஸம்ஹிதாயாம் ஸப்தமஸ்கந்தே நவமேத்யாயே ஸ்ரீ ப்ரஹ்லாதக்ருத ந்ருஸிம்ஹ ஸ்துதி: ஸம்பூர்ண:
Thus sang the child saint Sri Prahlada on being prompted by the other Devas to approach Narasimha, as they were too scared to go near the angry Lion-God. As stated earlier, I am not going to delve deep into the meaning of these verses. The essence as gleaned from the lectures of learned scholars is that Narasimha Avatar proves to the world that Sriman Narayana who is omnipresent and omnipotent comes even when a non-believer calls out to Him. Also, Narasimha Avatara was taken by Sriman Narayana to announce to the world that the purpose of human life is to have compassion towards all.
An interesting fact about the Narasimha Avatar is that it is the Avatar where Sriman Narayana manifests Himself on Earth for the shortest time, that is, just one hour forty five minutes only. Sri Rama lived on Earth for thousands of years and Krishna lived for 125 years. Sriman Narayana gave Darshan as Narasimha to Prahlada and other devas just for one muhoortham at the Sandhya time.
Another interesting fact is that Narisimha Avatar is the only Avatar where the most loving God grants wishes that have not even been contemplated by the devotee. Prahlada never prayed for the safety of his life, but he got saved every time. Hiranyakashipu was forever thinking of Hari Narayana and got moksha in His hands, though he lived a life propagating hatred for Sriman Narayana.
Let us see why Sriman Narayana had to take this Avatara. The unimaginable boon that Prahlada’s father Hiranyakashipu got by doing very tough penance was the reason for Narayana to take the roopam as Narasimha (Nara + Simha)!
Hiranyakashipu wished that he should not be killed either inside or outside the dwelling place, either in the morning or night, no weapon should kill him; no animal or man should kill him; no living or non-living thing should kill him. Very clever wish indeed. Brahma gave this boon as He knew that Sriman Narayana can come up with a solution to counter this tricky wish. Sriman Narayana waited patiently when Hiranyakashipu committed a lot of atrocities against the Devas, Dhanavas and others. But He could not wait when He saw His devotee Prahlada getting tortured by his own father. He was waiting for the right moment to bring to an end Hiranyakashipu’s atrocities. Hiranyakashipu himself was serving a curse under which he had to live a life full of hatred for Sriman Narayana, but in the end would reach Vaikunta. So Narayana Himself was interested in relieving him from the curse he was undergoing.
When Prahlada kept reiterating to his father that his father was wrong in denying the existence of Sriman Narayana, Hiranyakashipu asked him where this Sriman Narayana existed and whether Prahlada can show His existence. When Prahlada answered in the affirmative, out of frustration and anger, Hiranyakashipu asked his son whether Sriman Narayana was there in the pillar near his side. Sriman Narayana was ready to manisfest Himself in physical form in an instant from any corner of the palace and from out of any atom in the air, as He did not want to disappoint Prahlada even for a tiny moment in case his ardent devotee sought his appearance to prove to his father about Sriman Narayana’s existence.
It was that time of the evening when it was neither day nor night, when dawn had not yet given way to dusk - the “sandhya” time. Prahlada stated confidently that even in the pillar, Narayana was there. This infuriates Hiranyakashipu, who immediately breaks the pillar next to him with his “gadha” and lo and behold, Sriman Narayana comes out of the crumbling pillar in a half man-half animal form - face of a lion (simha) and body of a man (nara). Narasimha drags Hiranyakashipu to the stepping stone at the entrance of the palace so that the location is neither inside nor outside the premises and tears the non-believer king’s stomach with His bare nails – nails have life only when they are fixed to a live hand but cease to live otherwise. Hiranyakashipu, though meeting a gory end, attained moksha.
This violent episode frightens everyone but Prahlada stands calm, as he knows that the angry form who killed his father was none other than Sriman Narayana Himself. It is said that even Mahalakshmi, the consort of Sriman Narayana was scared to go near Narasimha, for She had never seen Him in such an angry form till then. At the prodding of all the Devas, Prahlada goes near Narasimha and immediately, the Bhagawan’s eyes shine with love to Prahlada. Narasimha seats Prahlada on His lap and puts His hands on Prahlada’s head. Prahlada, a child like Dhruva, the other great devotee, gets this Sparsha Deeksha immediately and he starts reciting the stuthi on Narasimha. This pleases Narasimha who blesses Prahlada copiously. It is believed that anyone reciting the Narasimha stuti receives the blessings of a pleased Narasimha, especially when worshipped in the form of Lakshmi Narasimha.
It may have been noticed that other stutis are named after the devotees reciting them, whereas Narasimha Stuti alone is in the name of Sriman Narayana’s avatar. Hence, Narasimha stuti occupies an important place among all the stutis.
Once MahaPeriyavaa had a foreigner waiting to meet and talk to him. When enquired what he wants to know, the foreigner replied that he had interacted with many saints and scholars of different faiths to understand the core of each religion, as he was a researcher on world religions. He wanted to know the purpose of human life as per each religion. MahaPeriyavaa asked him what his findings were and whether he was satisfied with the answers he had got. The research scholar replied that he was yet to get a satisfactory answer on the purpose of human life as advocated by different religions. The researcher added that he had come to meet MahaPeriyavaa to know the idea as per Hindu religion on the purpose of human life, as he had heard that the Sage of Kanchi would have answers for his queries.
Many Vedic Pundits and Sanskrit scholars were seated in front of MahaPeriyaa at that time. The Sage of Kanchi asked them for their opinion on the researcher’s question. Each one of them gave a reply and MahaPeriyavaa asked them to authenticate their response with what has been stated in the scriptures. None among those gathered in the Sage’s vicinity had a pointed reply explaining the purpose of human birth as given in our Sanatana Dharma, loosely called as Hinduism. Each one of the pundits and scholars gave his interpretation from different scriptures, rarely quoting the same scripture. Unlike Christianity and Islam which have Bible and Quran as their sole religious books, Sanatana Dharma has Vedas, Upanishads, eighteen Puranas, Ithihaasaas, Bhagavad Gita, scriptures in various regional languages like Thevaram, Thiruvasagam, Divya Prabhandham, Narayaneeyam, Pothanna Bhagavatam and other Bhashyas authored by Bhagavadpathal, Ramanujacharya, Madhvacharya and many others. The assembled pundits and scholars were wondering which specific scripture MahaPeriyavaa would refer to in reply to the research scholar. The researcher’s curiosity was only increasing, as the discussions, arguments and counter-arguments among the Vedic pundits and Sanskrit scholars seemed to be getting nowhere. The foreigner could not make out a word of what was being discussed, as they were happening in Tamil, and he therefore just waited patiently transfixing his eyes on MahaPeriyavaa.
MahaPeriyavaa asked His attendant to bring Srimad Bhagavata Mahapurana book. Everyone was immediately interested to know which specific verses He might quote from Srimad Bhagavatam, as it had 12 Parts with 335 chapters and eighteen thousand verses.
MahaPeriyavaa asked one of the Pundits to open Chapter 7 in Canto 7 and read Verse number 32.
Hariḥ sarveṣu bhūteṣu bhagavān āsta īśvaraḥ
iti bhūtāni manasā kāmais taiḥ sādhu mānayet
iti bhūtāni manasā kāmais taiḥ sādhu mānayet
“Understanding that Hari, the Supreme Lord is situated in all living beings, one should have the highest regard for all creatures and their needs. Paramātmā, who is situated in the core of every living entity’s heart should be recognised and one should offer respect to every living entity according to that living entity’s position or manifestation” – this is the translation of this verse.
The Sage of Kanchi elaborated on these lines stating that the understanding that the same Brahman resides in every living and non-living thing should make every human being to be affectionate to every other being and thing - man, woman, child, animal, plant, river, mountain and anything else around us, irrespective of their colour, creed, religion, community or nationality. He concluded by saying that Prahlada, when asked by fellow Asura children in his Gurukula about the purpose of life replied that love towards all is human being’s purpose. Love towards all is the only purpose of human life as per our religion as narrated by Prahlada through Bhagavata Puranam is what MahaPeriyavaa explained in detail.
When MahaPeriyavaa concluded, there were tears in the eyes of one and all and He asked the Pundits to enquire with the research scholar whether he understood what was told in Tamil. The foreigner had tears in his eyes and said that language was not a barrier, as the core of MahaPeriyavaa’s explanation had touched his heart and he understood the message.
Thus, Prahlada teaches us that we should love all and we are indeed lucky to have had MahaPeriyavaa living amongst us in the 20th century to expound on the teachings of Bhagavtham. In the words of MahaPeriyava, who is the Kaliyuga Avatara of Sriman Narayana and Parameswara, Prahlada teaches us that love to all is the core of Sanatana Dharma. Though it might appear that love to fellow beings and things are stressed more in organised religions, MahaPeriyavaa states that our Sanatana Dharma accords centrality to the concept of love and that we would be true to our religion only when we show impartial love to all.
There is another interesting story from Srimad Bhagavatham that MahaPeriyavaa quotes in His lectures and which is reproduced in third volume of Deivathin Kural. Though not directly connected to Narasimha stuti, let me present this story as it also stresses on love to all.
Ranti Devan was a benevolent king. He used to perform a lot of yagas and yagnas and give a lot of money from his treasury to anyone who came to him asking for money. Just to test his charitable nature, Sriman Narayana created a drought in his kingdom. As the ruler of the state, he gave away all the treasures of his kingdom to the people as they needed something for survival. Very soon, he had nothing left with him, even to eat. The whole kingdom was reduced to poverty and everyone including the King and his family had nothing to eat.
The King and his family had gone without food for nearly 45 days. On the 46th day, somebody sent some wheat flour and some water to the King. When the King was about to eat, he heard a Brahmin asking for alms. The King and his family gave away a portion of what they had to this Brahmin. Again, when they were about to eat, another poor man came asking for food. Again, the King and his family gave away some more part of whatever they had. Then, his family ate the remaining part but the King was lost in thought and he did not eat.
When he thought of eating what was left, he saw a man with a dog asking him asking for food. He happily gave away whatever was his portion of the food. Now there was only water left for him. As there was drought and famine, even water was scarce and what he had was precious.
He was about to drink that water, when one pulaya, came asking for water. Ranthi devan without any sign of anger or frustration, but with a lot of happiness, readily gave that water also to this man.
MahaPeriyavaa says that there are two shlokas as said by Ranthi Deva in Srimad Bhagavatham. He calls these two shlokas as two gems. According to Him there is no other mantra to explain sacrifice and social service, than these two shlokas.
Na Kamaye Aham Gathim Eeswaraath Paraam
Ashtarththi Yukthaam Abhunarbhavam Vaa |
Aarthim Prapathye Akila Dheyha Bhajaam
Anthasthithow Yeyna Bhavawthya Dhu:Kaa: ||
Na Kamaye Aham Gathim Eeswaraath Paraam
Ashtarththi Yukthaam Abhunarbhavam Vaa |
Aarthim Prapathye Akila Dheyha Bhajaam
Anthasthithow Yeyna Bhavawthya Dhu:Kaa: ||
Ranthi Deva says that he does not want all the powers that can be got by ashta siddhis or even moksha; he just wants the power to take away the suffering of everyone. He adds that he prays just for everyone to be in a state of no suffering. What a noble and selfless attitude this is! MahaPeriyavaa quotes this story from Bhagavatam to the volunteers of his Mutt to teach them about selfless service. This tells us how He could build institutions like Veda Rakshana Nidhi Trust for helping Vedic Pundits through the selfless service rendered by great devotees like Sri Annadurai Ayyangar, Sri Nani Palkivala and later on by Sri Subbaraman and his associates, one of whom is my father-in-law Sri S. V. Narayanan.
One more interesting point in the shloka is the term “Aarthi”. We see many girls named as Aarthi. This word means “suffering”, “hardship” or “dukham”. The word “Harathi” means what we offer as an upachara to God. Let us not mix up these words while naming children.
Ranthideva says “Aarthim prapathye” meaning, he is surrendering to the hardship, to the sufferings!
What a heart to take up the suffering of all unto himself. But we have the same coming from a simple King in Bhagavatham proving that the spirit of sacrifice and charitable outlook among our people was present since time immemorable.
The other shloka is
Kshuth Drud Sramao Gaathra Paripramachcha
Dhainyam Klama: Shoka Vishaadha Moohaa: |
Sarve Nivruththa: Krupanasya Jandhoo:
Jijeevisho Jeeva Jalaarppanaath Mey||
Ranthi Deva says that the water that he is giving to the other person, all the while thinking that Sriman Narayana resides in everyone, should quench the thirst of all living beings. He prays that this water should remove the thirst and suffering of all living beings. He specifies hunger, thirst, physical ailment, mental depression dejection and says that all the sufferings and hardship be removed.
When Ranthideva gave away the water saying these two shlokas, all the five persons who came earlier appeared as servants of Vishnu and even then Ranthi Deva immersed himself in Vishnu dhyana. The story ends saying that the maya was removed and his life ended like a dream.
MahaPeriyavaa adds that generally all our puranas end with positive things like coronation, or wedding. But only in this story it does not say that the king got back his kingdom or prosperity occurred in his kingdom. Instead it just says that his life ended and the maya world ended for him. MahaPeriyavaa says that this is the real positive end as reaching the lotus feet of Narayana is the permanent Mangalam.
With this thought, let us move on to Brahma Stuti in Canto 10 of Srimad Bhagavata Mahapuranam.
Jai Sri Narasimha! Jai Sri Prahlada! Jai Sri Krishna!
ब्रह्मोवाच-
नौमीड्य तेऽभ्रवपुषे तडिदम्बराय गुञ्जावतंसपरिपिच्छलसन्मुखाय।
वन्यस्रजे कवलवेत्रविषाणवेणु- लक्ष्मश्रिये मृदुपदे पशुपाङ्गजाय ॥1॥
Brahma Uvacha:
Naimeedya They Abhravapushe Thadidhambaraya,
Gunjavatham Saparipicha Lasan Mukhaaya,
Vanya Sruje Kavala Vethra Vishana Venu,
Lakshsmasraye Mrudhu Pade Pasu Pangajaya. (1)
Gunjavatham Saparipicha Lasan Mukhaaya,
Vanya Sruje Kavala Vethra Vishana Venu,
Lakshsmasraye Mrudhu Pade Pasu Pangajaya. (1)
ப்ரஹ்ம உவாச:
நெளமீத்ய தே ப்ரவபிஷே தடேதம்பராய
குஞ்ஜாவதம்ஸ பரிபிச்ச லஸந் முகாய |
வந்யஸ்ரஜே கவல வேத்ர வேஷாணவேணு
லக்ஷ்ம ஸ்ரயே ம்ருதுபதே பஷுபாங்கஜாய || (1)
अस्यापि देव वपुषो मदनुग्रहस्य स्वेच्छामयस्य न तु भूतमयस्य कोऽपि।
नेशे महि त्ववसितुं मनसाऽऽन्तरेण साक्षात्तवैव किमुतात्मसुखानुभूतेः ॥2॥
Asyapi Deva Vapusho Madanugrahasya,
Swechaamayasya Na Thu Bhootha Mayasya Kopi,
Nese Mahi Thwa Vasithum Manasantharena,
Saakshath Thaveva Kimuthathma Sukhanu Bhoothe (2)
Asyapi Deva Vapusho Madanugrahasya,
Swechaamayasya Na Thu Bhootha Mayasya Kopi,
Nese Mahi Thwa Vasithum Manasantharena,
Saakshath Thaveva Kimuthathma Sukhanu Bhoothe (2)
அஸ்யாபி தேவ வபுஷோ மதநுக்ரஹஸ்ய
ஸ்வேச்சாமயஸ்ய ந து பூதமயஸ்ய கோsபி|
நேஸே மஹி த்வவஸிதும் மநஸாந்தரேண
ஸாக்ஷாத்தவைவ கிமுதாத்மஸுகாநுபூதே: |\ (2)
ज्ञाने प्रयासमुदपास्य नमन्त एव जीवन्ति सन्मुखरितां भवदीयवार्ताम्।
स्थाने स्थिताः श्रुतिगतां तनुवाङ्मनोभि- र्ये प्रायशोऽजित जितोऽप्यसि तैस्त्रिलोक्याम्॥3॥
Jnane Prayasamudha Paasya Namantha Yeva,
Jeevanthi Sanmukharithaam Bhavadheeya Varthaam,
Sthane Sthithaa Sruthi Gathaam Thanu Vang Manobhir Ye,
Sthane Sthithaa Sruthi Gathaam Thanu Vang Manobhir Ye,
Prayaso Ajitha Jitho Apyasi, Tri Strolokyaam. (3)
க்ஞாநே ப்ரயாஸமுதபாஸ்ய நமந்த ஏவ
ஜீவந்தி ஸந்முகரிதாம் பவதீயவார்தாம் |